top of page
Yazarın fotoğrafıElite Maine coon

Maine Coon sahiplenmeden önce dikkat edilmesi gerekilenler..

Lütfen sonuna kadar okuyunuz. Bugün bu yazıyı okumak için ayıracağınız bir kaç dakika ile dünyanın en cana yakın, en sağlıklı, en oyuncu, en akıllı, en zeki kedisine aile olabilirsiniz.


Ön muayene: yavrunun burnunda, gözünde, kulaklarında akıntı olmamalı. Kuyruğunu kaldırdığınızda tüylerinde herhangibir ishal kalıntısı olmamalı, mantar, egzama gibi hastalıkların belirtisi olan deri döküntüleri olmamalı, tüy yapısı canlı ve parlak olmalıdır. Ağzını açtığınızda kötü koku olmamalı, diş etleri canlı olmalıdır. Ön muayene sizin sağlığınız içinde çok önemlidir çünkü kedide herhangibir hastalık varsa bu hastalıklar gelecekte size veya çocuklarınıza geçebilir.


Genetik sağlık: Genetik hastalık sahibi olmayan bir maine coon ortalama 13-18 yıl yaşam ömrüne sahiptir. Maine coonlar diğer tüm kedilere göre çok uzun ömürlüler. Ancak kalp, böbrek hastalığı gibi diğer cins kedilerde de görülen bazı genetik hastalıklar maine coonlarda da sık sık görülebiliyor. Bir diğer genetik hastalık ise SMA hastalığı..Sahiplendiğiniz kedinin anne ve babasında bu hastalıklardan bir tanesi varsa yaşam ömürleri 1 yıla kadar düşüyor, sağlıklı bir maine coon'a göre 18 kat yüksek ölüm riski bulunuyor ancak anne babası genetik hastalık taşımayan bir kedinin genetik olarak bu hastalıkları taşıma riski kesinlikle yok.

Bu testler veterinerlerde yapılamıyor yani yavru henüz küçükse veterinerin bu hastalığı tespit etmesi hiçbir şekilde mümkün değil, bir kedide genetik hastalık olup olmadığını belirti göstermeden önce anlamanın tek yolu kediyi genetik test laboratuvarlarında test ettirmektir. (bizim tüm kedilerimiz genetik testli ve test sonuçları temiz, genetik hastalık sahibi bir tane bile yavru üretimi yapmadık. Aileler yavru sahiplenmeden önce testi yenileme ve sonuçta bir sorun çıkması durumumda tazminat alma hakkına sahip.)

(Genetik test ile şecere aynı şey değildir, genetik hastalık şecereli kedilerde de görülüyor.)

Psikolojileri: Maine coon yavrunuzun yaşadığı ortam psikolojileri için en önemli etmen. Yavru sahiplenmeden önce muhakkak en azından görüntülü arama ile kaldığı ortamı kedilerin sahiplerine karşı tepkilerini görmeniz çok önemli. Sahiplendiğiniz yavrunun göz bebekleri aşırı iri, kulakları aşırı geriye yatık, vücudu katı halde duruyorsa kucağınızda tutarken dakikalar içerisinde gevşemiyorsa o kedinin sahiplenmek için doğru kedi olmadığından emin olabilirsiniz. Bazı kediler sosyalleşmek için daha fazla ilgi ve zamana ihtiyaç duyar henüz yeni aile için hazır olmayabilir. Sosyal ortamda büyümüş bir maine coon size ve evinizdeki diğer canlılara alışması en fazla 1 hafta sürer ancak kısıtlı, insanlardan uzak alanlarda büyüyen kedilerden saf maine coon duygusunu almak için aylarca hatta senelerce beklemeniz gerekebilir.


İlan fotoğrafları: Yavru sahiplenmeden önce hangi yavruyu sahiplenmek istiyorsanız öncesinde muhakkak görüntülü olarak görüşüp size söylenen kedi ile aynı kedi olduğundan emin olunuz ve whatsapp üzerinden yavrunun güncel videosunu talep ediniz. Ne yazık ki zaman zaman ilanlarda ünlü yabancı  yetiştiricilerin kedilerinin fotoğrafları kullanılıyor. İlanda belirtilen kedinin cinsiyeti,rengi bile farklı çıkabiliyor. İlanlarda ki fotoğrafları görsel arama ile muhakkak googleda aratmanızı tavsiye ederim.


İletişim ve güven: Size vaadedilen konularda bir sorun, uyumsuzluk yaşarsanız muhatap bulabilmeli, sağlıklı bir şekilde iletişim kurabilmelisiniz. Unutmayın doğru yetiştiricilik yapan kişiler sizin sorduğunuz sorulardan rahatsız olmaz aksine bilinçli olduğunuz ve yavruları güvende olacağı için mutlu olurlar. Yetiştirici olan kişiler siz yavruyu sahiplendikten sonra bile sizinle iletişimde kalabilmeli aradan 10 yıl bile geçse çekinmeden fikir almak için danışabilmelisiniz. Her ne kadar ülkemizde çok değerli hekimlerimiz olsada maine coon ırkı Türkiye’de çok yeni ve maine coonlar diğer ırklardan biyolojik olarak çok farklıdır dolayısıyla deneyim sahibi bir yetiştiriciye sorduğunuz küçük bir soru veterinerin yavrunuza yanlış işlem yapmasına engel olabilir.


Yarışmalar: Yavru sahiplenirken üretici olmasanız dahil şampiyon ebeveynlere sahip yavru seçmek önemlidir. Çünkü yarışmalarda farklı farklı ülkelerden gelen resmi hakemler bulunuyor yarışma esnasında kedi muayene ediliyor, görünürde yavruya aktarılabilecek ufak bir kusur dahil olsa yarışmadan diskalifiye ediliyor. Yarışmalarda estetik olarak güzel kediler değil ırk özelliklerini en iyi taşıyan kediler şampiyon oluyor. Eğer yetiştiricisi kedisinin standartlarına ve sağlık durumuna güvenmiyorsa bu yarışmalara katılmıyor. Yarışmalara katılmak kesinlikle yüksek maliyetli veya zorlu değil. Kedilerinin geçerli ırk standartlarına sahip olduğuna ve sağlığına güvenen yetiştirici yarışmalara katılmalıdır. Yarışmalara her kedi yarışmasında farklı ülkelerden gelen kedilerinde dahil olduğu yüzlerce kedi arasından tüm ırklar arasında en iyi kediler, kendi ırkının en iyileri seçilir. En iyi kedilerin yarışması için yarışmaya Türkiye’deki tüm kedilerin katılması şart değildir, önemli olan yarışmaya katılabilecek değerde yetiştiricilerin olduğu bu yarışmalarda dereceler alarak, tüm ırklar arasında birincilikler kazanarak kedilerinin güzelliğini resmi olarakta kanıtlamaktır. Ülkemizde ne yazık ki bazen yanıltıcı cümleler kullanılabiliyor. Şeceresi dahil olmayan kediler dünya şampiyonu, en iri kedi gibi ünvanlar ile tanıtılabiliyor. Bir kedinin en iyisi seçildiği söyleniyorsa muhakkak evrak talep ediniz. yarışmanın yapıldığı dernek ile öncesinde görüşüp emin olunuz. (Sahipleneceğiniz kedinin seceresi üzerinde şampiyon olan ebeveynlerin ünvanları ile beraber yazılı olması gerekir.)


Genetik anomali türleri: Polidaktil yani çok parmak sayısına sahip kediler bir genetik anomali türüdür. Polidaktillik her tür cins kedilerde hatta diğer canlılarda bile görülebilir. Bir kedinin polidaktil olması o kedinin safkan maine coon olduğunu veya olmadığını göstermez. Polidaktil kediler uzun seneler içerisinde gelişen bazı olgular sebebiyle ameliyat gerektirebilir. Bu kedilerin normal ayak parmakları ile "başparmak" arasında fazladan bir ayak parmağı veya ayak parmakları vardır. Bu ekstra ayak parmakları katlanıp ayağa doğru büyüyebilir. Polidaktillik bir hastalık değildir ancak fazla parmaklar tutunma, tırmalama gibi davranışlarda özellikle çok iri, ağır kedilerde aksesuar olan parmaklara orantısız güç binmesi sebebiyle parmak çıkıklarına sebep olabilir polidaktil kedi sahiplenirken öncesinde muhakkak veterinere muayene ettirmenizi öneririm.


Waardennurg sendromu: gözlerin yan köşelerinin yer değiştirmesi olarak bilinir. Belirtiler gözlerde pigment eksikliği yani tek gözün veya iki gözün renkli olması, tüylerde genellikle bir tutam grilik, gözlerin birbirinden çok ayrık olması, burunda düşüklük, gözlerde şaşılık benzeri bir görüntü, kafa tasında şekil bozukluğudur. Bu hastalıkta maine coonlara özgü değildir ancak yanlış eşleştirme sonucu özellikle mavi gözlü maine coonlarda sık sık görülür. (Her mavi gözlü kedi bu hastalığa sahip değildir.)


Irk standartları: Maine coon kedileri ırkları gereği sert, vahşi bir görünüme sahiptir.Maine coon kedileri yavru oldukları halde bile çene, burun, kulak yapısı gibi ayırt edici özellikleriyle beraber kolayca fark edilir. Maine coon sahiplenirken önceliğiniz kürk rengi ve deseni değil ırk standartlarını ne kadar iyi taşıdığı olmalıdır.



Şecere: Şecerede belirtilen anne babanın size gösterilen anne baba ile aynı olduğundan, şecere üzerinde tüm soyunun maine coon olarak yazılı olduğundan emin olunuz. Tek başına şecere kedinin safkan olduğunu kanıtlamaz ama kedinin yanlış koşullarda yetiştirilmemesi için bir ve bir aksilik yaşadığınızda muhatap bulabilmeniz için gereklidir.


Emzirme dönemi: anne sütü yavrunun ruhsal ve bedensel olarak gelişimi için önemlidir, yavrunun bağışıklığını koruyan antikorları içeren anne sütünden daha iyi bir şey yoktur. Yavru en az 3 aylık olana kadar anne sütü almalıdır, erken anneden ayrılan yavruda hem gelişimsel hemde ruhsal sorunlar gözlenme ihtimali çok yüksektir.


Aşılar: Viral aşılar "karma, kuduz ve lösemi" aşısı olarak üçe ayrılır. 2 aylıktan küçük hiç bir kediye viral aşı uygulanmaz. Kuduz aşısı ise 3 aylıktan küçük hiç bir canlıya uygulanmaz. Karma aşı yavrunun sağlığı için en önemli viral aşıdır. Onu kedi gençlik hastalığından korur. 2 doz olarak doğru şekilde ve tarihte uygulanmalıdır. Bu esnada araya farklı bir viral aşı sokulmaz! Tüm aşılar tamamlanmadan yavru kedi ev dışındaki başka kedi veya köpeklerle sosyalleştirilmemeli ve kesinlikle ev dışına çıkarılmamalıdır.


Kedinin ebatı: Maine coon ırkını diğer ırklardan ayıran en önemli özelliklerden biriside cüsseli olması.Bir yavrunun ebatında anne babasının ebatı tek başına belirleyici değildir ama çok çok büyük bir etkendir. Yetiştiriciler kedilerinin ebatlarını belirtilmek için "big size, xxl" gibi terimler kullanılabiliyor ancak şecere üzerinde böyle bir terim yok, bu terimler kedinin ebatının ortalama üzeri olduğunu belirtmek için kullanılır. Sadece Türkiye'de değil dünya genelinde bu terimler kullanılmaktadır. XXL diye belirtilen bir maine coon kilo tablosunda en üst kilo bareminin bile üzerinde olmalıdır ve bu durum gerçekten aslında çok nadirdir. Yavrunun anne babasının kaç kilo olduğunu sorduğunuzda her zaman size dürüst cevap vermeyebilirler size söylenilen abartı kiloların doğru olmaması durumunda söylenilenin hiçbir değeri kalmaz. Kedilerin büyük olduğundan emin olmanın tek yolu kedileri canlı olarak veya görüntülü arama ile görmektir. Yavru sahiplenmeden önce en az 2 3 ayrı yeri ziyaret edip aradaki farkı görmenizi öneririm çünkü maine coon ırkı safkan ve sağlıklı olduğunda  ortalama bir kediden kat kat daha büyük olabiliyor bu karşılaştırmayı yapmak için öncelikle profesyonel olarak yetiştiricilik yapan yerleri ziyaret etmenizi öneririm.


Bilinçli, araştırarak doğru yavru seçimi yapıldıktan sonra maine coon ırkı bir insanın başına gelebilecek en güzel şeydir, diğer kedilere göre bakımı çok basittir, kolay kolay hastalanmaz. Maine coon bir insanın edinebileceği en güzel dosttur. Detaylı bir şekilde uzun uzun yazıp herkesin bilinçlenmesini istedik, bu değerli ırk ülkemizde diğer ırklar gibi bozulmasın sağlıklı kalabilsin diye. Vakit ayırıp yazımızı okuduğunuz için TEŞEKKÜR EDERİZ..


Daha fazla bilgi almak için telefon üzerinden iletişime geçebilirsiniz.



5 görüntüleme0 yorum

Comments


bottom of page